2020. Gundel Károly-díjasai Dr Csizmadia László és Molnár Attila

2020.09.23. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a mai napon - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma idén 7. alkalommal döntött Gundel Károly-díjazott személyéről. A Kitüntetési Bizottság 19 tagja 15 jelölt közül választotta ki azt a személyt, akit a méltónak talált a „szakma Kossuth-díjára”. A Kitüntetési Bizottság a 2020. évi Gundel Károly-díjat dr. Csizmadia Lászlónak, a BGE KVIK nyugalmazott főigazgatójának, és Molnár Attilának, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosának ítélte oda.

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat.Olyan személyek részesülhetnek adíjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevétminden évben Gundel Károly születésnapján, azazszeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Az idei évben a járványhelyzet miatt a Kitüntetési Bizottsági ülés az MVI székhelyén szabad téren, a biztonsági intézkedések fokozott betartása mellett került megrendezésre (a hagyományos sajtótájékoztató elmaradt.)

 

Eddigi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
  • Csapody Balázs – 2017.
  • Rosenstein Tibor – 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

 

 

2)                      A KITÜNTETÉSI BIZOTTSÁGRÓL

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai,a Gundel Étterem,valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 

 

A Kitüntetési Bizottság tagjai:

- a Magyar Vendéglátók Ipartestülete

-  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

-  Magyar Éttermi Szövetség

-  Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

-  Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

-  Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége

-  Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

-  Magyar Éttermi Mesterek Klubja

-  Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

-  Magyar Bocuse d'Or Akadémia

-  Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete

-  Stílusos Vidéki Éttermiség

-  Pannon Gasztronómiai Akadémia

-  a Gundel család egy képviselője

-  Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

-  Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

-  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

-  Gundel Étterem

 

3)                      A DÍJAZOTTAKRÓL

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Dr. Csizmadia László, a BGE KVIK nyugalmazott főigazgatója, a 2020. évi Gundel Károly-díj díjazottja. HOL Magazin 2020.

 

dr. Csizmadia László

 

BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója. Jogi végzettsége után megszerezte a szakács, felszolgáló, portás szakmai képesítéseket is. A HungarHotels egri Önelszámoló igazgatói székét váltotta fel 1968-ban a főiskola elődintézményének docensi székéért. Kezdetben a Vendéglátás Szervezése Tanszéken tanszék hallgatóit képezte, majd főiskolai tanárként átvette 1995-ben az Idegenforgalmi Tanszék, valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézet vezetését. Nagy szerepet vállalt a főiskola eurokonform idegenforgalmi tanterveinek kidolgozásában és magyar, német, angol nyelven való bevezetésében, valamint a főiskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében is. Jelenleg is több társadalmi és szakmai szervezet tagja. A BGE Arany Pecsétgyűrű kitüntetés birtokosa.

Molnár Attila, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosa, a 2020. évi Gundel Károly-díj díjazottja. HOL Magazin 2020.

Molnár Attila

Molnár Attila a gasztronómiai megújulás és fejlődés kiemelkedő hazai „nagykövete”, a ’fine dining’ elkötelezett híve. Nagy hangsúlyt fektet a vendéglátást tanuló fiatalok oktatására és karrierjének elindítására. Vendéglátós dinasztia sarja, a Jakabffy-iskola egyik „tagja”. Étterme, az Arany Kaviár 2005 és 2020 között - 3 év kivételével - minden évben elnyerte a Dining Guide „Magyarország Legjobb 10 Étterme” díját. 2001 óta minden évben magáénak mondhatja a „Best of Budapest” „Legjobb Orosz Étterem” titulusát. 2011-ben az étterem tulajdonosai (Nyíri Szásával) megkapták a „Best of Budapest” „Év Éttermesei”-nek járó különdíjat. 2012-ben az MVI tagsága az „Év Vendéglőse” díjat adományozta munkája elismeréseként. Étterme 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlotta vendéglátóhelyek között. 2019-ben „Az Év borlapja”, 2020-ban „Az év éttermi szervize” díjat kapta a TOP10 Étterem Magyarország Dining Guide-tól. A Gaullt Millau 1 szakács sapka díját 2010, 2011 és 2012-ben is megítélték részükre. Nevéhez fűződik az „Arany Kaviár Gourmet Selection” a magyarországi kaviár, illetve tokhal forgalmazása. Társtulajdonos az Accent Hotel Managementben, tulajdonos, üzletvezető és alapító a MoszkvaTér orosz bisztróban. A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapító és elnökségi tagja, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke, tagja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének és a Chaine des Rotisseurs Egyesületnek.

 

4)                      A DÍJ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRÓL

A kitüntetés átadása az idei éveben a covid-járvány következtében elmarad,arra a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül majd sor.


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing