20 éves az Újlipótvárosi Klub-Galéria

2014.11.26. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az Újlipótvárosi Klub-Galéria idén decemberben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját
Egyszer volt, hol nem volt, 20 évvel ezelőtt volt egy helyi művészközösség, amely élén egy lelkes hölggyel, létrehozott egy helyet alkotásaik számára. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Újlipótvárosi Klub Galéria. A lelkes kezdeményező Aradi Jutka volt, a megalapulás első lépéseit többek között Ligay Csilla, Gink Judit, Kőmíves István, Minya Mari, Pogány Gábor, Wehner Tibor, Kéri Ádám, Gall Ádám és Paulkovics Iván művészek segítették megtenni.

Művészetpártoló tevékenységét 1994 decemberében kezdte meg, alapítója a XIII. Kerületi Önkormányzat, így Budapest első, önkormányzati fenntartású galériái közé tartozik.

Bár eredetileg a XIII. kerületben élő alkotóművészek helyszíneként működött, az idők során folyamatosan szélesedett a bemutatásra kerülő alkotások spektruma, így mára egy összművészeti műhellyé vált, ahol nemcsak a kerületben élők, hanem hazai és külföldi művészek munkái egyaránt teret kapnak. Elsősorban progresszív, a kortárs kultúra aktuális kérdéseire koncentráló műveket mutatnak be, folyamatosan követve környezetünk urbanisztikai és szociokulturális változásait, igényeit.

Ma az Újlipótvárosi Galériában kiállítani komoly presztízst jelent a szakmabeliek számára. Az intézmény a recesszió ellenére is folyamatosan megújul és bővül. Működése azon alapszik, hogy a kerületi művészek tárlataikkal bemutatkozhassanak a lakosok és az ide érkező látogatók számára.

Eddig közel 200 egyéni és 50 csoportos tárlat került megrendezésre. Több, mint 8000 kiállított alkotást sikerült bemutatni a közönség számára. A teljesség igénye nélkül olyan neves képzőművészek állították ki munkáikat, mint Pataki Tibor, Gaál József, Jager Margit, Gyémánt László, Paulikovics Iván, Varsányi Árpád, Gáll Ádám, Kopasz Tamás, Kéri Ádám, Alföldi László, T Horváth Éva, Minya Mária, Tápai Nóra, Magyar Gábor, Kovács Péter Balázs, Gergely Nóra, Szilvitzky Margit, Dárdai Nikolett, Z Szabó Zoltán, M Novák András, Szathmáry József, Végh András, Mayer Berta, Balogh István Péter, Baksai József, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Csáki Róbert és sokan mások.

A képzőművészeti ágon túlnyúlva irodalmi és zenei rendezvények otthonául is szolgált, ahol neves esztéták és művészettörténészek is megjelentek, mint Pogány Gábor, Takács Ferenc, Bächer Iván, Nagy T Katalin, Feledy Balázs, Csák Ferenc, Wehner Tibor, Angyal Mária, Gergely Mariann, Géczi János, Radnóti Sándor, Borsos Mihály, Szepes Hédi, Soós Kati, Kincses Károly, Bereczky Lóránt, Fitz Péter, Hajdú István, Erdélyi László.

A 20. évforduló alkalmából megrendezésre kerülő ünnepélyes esemény december 4-én, 17 órakor kezdődik. Az összegző tárlatot megnyitja Holopné Schramek Kornélia alpolgármester Asszony. Köszöntőt mond Takács Ferenc esztéta-művészettörténész, és Wehner Tibor művészettörténész.

 

Időpont: december 4,. csütörtök 18.00

Információ: Roboz Beáta, +36 30 452 7011, robozbeatakult13

Helyszín: Újlipótvárosi Klub-Galéria


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

20 éves az Újlipótvárosi Klub-Galéria

2014.12.01. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Idén decemberben huszadik születésnapját ünnepli az Újlipótvárosi Klub-Galéria, amely a XIII. kerületben élő és/vagy alkotó művészek kiemelt színtere. A bemutatóterem elsősorban a kerületi művészek kiállítóterme, de az elmúlt években számtalan, a hely szelleméhez kapcsolódó hazai és nemzetközi művész is kiállíthatott a galériában.

A megalapítását egy 1994-ben megrendezett kerületi művészeti rétegtalálkozó előzte meg, amit dr. Aradi Zsoltné, akkori közművelődési csoportvezető hívott össze. A mintegy kétszáz alkotó ez alkalommal választotta meg a XIII. kerület Művészeti Tanácsát, melynek tagjai Csavlek András, Káplár Ferenc, Kóka Ferenc, Pogány Gábor, Szathmáry József, Bégány Sándor, dr. Aradi Zsoltné és Ligai Csilla voltak. Ők tették a javaslatot a galéria megalakítására és éveken keresztül segítették annak működését.

A tanács és természetesen rajtuk keresztül a több száz kerületben élő, vagy alkotó művész javaslata hívta életre az Újlipótvárosi Klub-Galériát. Így az Önkormányzat kezdeményezésére és finanszírozásával, az akkori főépítész tervei alapján a Tátra és a Radnóti Miklós utca sarkán lévő egykori IKV iroda korszerű átalakításával jöhetett létre az azóta is változatlan, sőt évről – évre megújuló és kibővülő formában működő galéria.

Pár évvel később megalakult a KIPE 13 Művészeti Társulás, mely szintén a legrangosabb, de már nemcsak kerületi alkotókat tömörítette, hanem mindazokat a művészeket, akik szellemileg kapcsolódtak a galériához. A KIPE vezető tisztségviselői voltak: Szathmáry József, dr. Pogány Gábor, Gáll Ádám, Kéri Ádám, Minya Mária, Dárday Nikolett, Káplár Ferenc, Paulikovics Iván, az azóta sajnos elhunyt Gink Judit és Kőmíves István. Dr. Aradi Zsoltné nemcsak a Művészeti Tanácsban jeleskedett, hanem egyben az egyesület titkára is volt.

A hely azóta is elsősorban progresszív alkotói műhely, az itt bemutatkozó művészek mindegyike az aktuális kortárs művészeti kérdésekre keres válaszokat. A galéria célkitűzése, hogy a helyszín lehetőségeihez mérten összművészeti műhelyként is megjelenjen.

A két évtized során mintegy 200 egyéni és 50 csoportos tárlat művészei mutatkozhattak be.

A mostani, jubileumi kiállításba mindazon alkotókat invitáltuk, akiknek az elmúlt évtizedekben kiállításuk volt a galériában, lehetőleg egy kisebb alkotásuk bemutatásával. A kért művekkel kapcsolatban semmilyen műfaji vagy egyéb tematikai megkötést nem adtunk, mindössze az volt a kérés, hogy a mérete a 20 x 20 cm-hez közelítsen.

A 20. évforduló alkalmából megrendezésre kerülő ünnepélyes esemény december 4-én, 18 órakor kezdődik. Az összegző tárlatot megnyitja Holopné Schramek Kornélia alpolgármester Asszony. Köszöntőt mond Takács Ferenc esztéta-művészettörténész, és Wehner Tibor művészettörténész. Az est során közreműködik Frideczky Katalin zongoraművész és Balogh Sofia jazzista.

Időpont: december 4,. csütörtök 18.00

Információ: Roboz Beáta, +36 30 452 7011, robozbeatakult13

Helyszín: Újlipótvárosi Klub-Galéria


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing