1956 - Tisztelet a hősöknek. Kiállítás nyílt a Duna Palotában

2016.10.06. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Tisztelet a hősöknek címmel csoportos képzőművészeti kiállítás nyílt szerdán a budapesti Duna Palotában, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

"Az 1956-os forradalom és szabadságharc az elnyomás elleni egyedülálló hősi küzdelemre, feledhetetlen nemzeti összetartozásra, a szabadság szeretetére és fontosságára emlékeztet" - emelte ki a tárlat megnyitóján Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója.

Mint mondta, a kiállítással a hatvan évvel ezelőtt bekövetkezett októberi események és azok megélésének felidézéséhez szeretnének hozzájárulni. "A bemutatóra olyan művészeket kértünk fel, akik 2011 óta önálló kiállítással mutatkoztak be a Duna Palotában, az ő alkotásaikkal szeretnénk tiszteletünket kifejezni az egykori hősök felé" - hangsúlyozta.

Feledy Balázs művészeti író, a kiállítás egyik rendezője felidézte, hogy 1990 után a művésztársadalom felszabadult és rendkívül gyorsan, sok olyan műalkotás jött létre, amely a forradalom emlékét dolgozta fel.

Kiemelte: a kiállítás azért különösen izgalmas, mert vannak benne új, kifejezetten erre az alkalomra készült művek, és vannak már jól ismert munkák is. Vannak, amelyek nagyon konkrétan a forradalomra asszociálnak, de akadnak olyanok is, amelyek messzebbről közelítenek. A tárlaton lehet látni szobrászok, festők, grafikusok, képzőművészek, ipar- és zománcművészek, keramikusok munkáit, továbbá vannak alkotások élő és már elhunyt művészektől, idősebbektől és fiataloktól, ismert és elismert alkotóktól, valamint olyanoktól is, akik nevével csak most ismerkedik a közönség. Mindezeken túl vannak a kiállítók között vannak Magyarországról és a határon túlról.

Feledy Balázs kiemelte Domján József festő- és grafikus művész színes fametszeteit, a nagyváradi Kristófi János festőművész három képét, M. Tóth István, Fodor József festőművészek munkáit, Kubinyi Anna történelmi sorsfordulókat feldolgozó textíliái közül a forradalomra reflektáló darabokat, Simon Endre képzőművész alkotásait, valamint Paulovics László "konstruktív és expresszív, igazi 1956-ra emlékező" munkáit.

A bemutatón szerepelnek ezen túl Cakó Ferenc grafikus, Fekete Ildikó hímestojás-festő népi iparművész, Finta Edit és Tavaszy Noémi festő- és grafikus művészek, Finta József építész, Diós Magda, Garajszki József, Kátai Mihály és R. Török Mária képzőművészek, valamint Domonkos Béla szobrász alkotásai, továbbá Harsányi Zsuzsa, Herendi Zsolt, Kerekes József, Kozma-Grimm Mária, Mészáros Borbála, Mészáros Géza, Pállay József, Papp Norbert, Piroska János, Szatmári Magdolna és Vinczellér Imre festőművészek képei.

Mindezeken túl helyet kapott a bemutatón Illés Sándor keramikus, Józsa Judit kerámiaszobrász, Kalmár Pál festő- és üvegművész, Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész, Latorcai Ujházi Aranka ikonfestő, Madarassy István ötvös- és szobrászművész, Morelli Edit tűzzománcművész, Ősz Éva grafikusművész, Pannonhalmi Zsuzsa keramikus, valamint Szócska Györgyi és Urbán Marianne üvegfestők egy-egy alkotása is.

A kiállítás csütörtöktől október 31-ig látogatható.

 

 

MTI 2016. október 5., szerda 21:05


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing