150 ezren a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban

2016.01.28. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Csaknem 150 ezren látogattak el a tavaly év elején megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba - tájékoztatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-t, hozzátéve: a park területén több helyszínt érintő fejlesztés fejeződött be 2015-ben.

Puskás Zoltán elmondta, hogy a tavaly ősszel zárult, 390 millió forintos uniós természetvédelmi beruházás a gyulafirátóti Mikládi láp területét, a Tihanyi-félszigetet és a Káli-medence öt helyszínét is érintette, visszaszorították a vízi növényzetet és fás legelőket alakítottak ki.

Beszélt arról is, hogy a tavaly januárban átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik tíz teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel, a legkisebbeket pedig játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja.

Az igazgató megjegyezte, hogy tavaly mintegy hétezren vettek részt a tihanyi "Levendula Szedd Magad" akcióban, a monoszlói Hegyestű egykori vulkánra pedig 42 ezer látogató volt kíváncsi.

A 25 éve felfedezett Csodabogyós-barlang föld alatti rejtett cseppkővilágát 2800 kalandozni vágyó ismerhette meg - fűzte hozzá.

A bakonybéli Pannon Csillagdában, az Acta Galilei című planetáriumi film és a megújult Mars tárlat várja az érdeklődőket.

Többéves előkészítő munkát követően az igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony-Balaton Geopark 2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, ennek köszönhetően az elmúlt évben megkapta az "UNESCO Globális Geopark" címet - jegyezte meg az igazgató.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1-15 kilométeres sávban húzódik, területe mintegy 57 ezer hektár.

A nemzeti park területén 14 látogatóhely várja az érdeklődőket - olvasható a nemzeti park honlapján.

 

 

MTI 2016. január 26., kedd 13:37


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing