... rekordévet zárhat a turizmus

Bánki Erik szerint az idén is rekordévet zárhat a turizmus. A fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a legfrissebb KSH-adatokat értékelve kiemelte: az év első nyolc hónapjában a magyar gazdaság, és azon belül a turizmus is rendkívül jól teljesít.

Kifejtette: az előzetes várakozásokkal szemben az unió átlagát is meghaladó bővülés valósult meg, és augusztusban 4,3 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, akik 1,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Emellett a belföldi vendégek száma 8 százalékkal nőtt, vendégéjszakáik száma pedig 6,1 százalékkal.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy az első nyolc hónapban csaknem 10 százalékkal nőtt a szállásdíj-bevételek mértéke, és elérte a 220 milliárd forintot. Az előzetes foglalások alapján arra számítanak, hogy ez a dinamizmus fennmarad az év végéig és idén is rekordévet zár a turizmus - jegyezte meg a politikus, hozzátéve: mindez annak ellenére lehet így, hogy az elmúlt tíz év legrosszabb nyarát élték meg időjárás szempontjából.

Bánki Erik kiemelte: az elmúlt esztendők átgondolt turisztikai fejlesztései most "köszöntek vissza", és kitűnően vizsgáztak.

Hozzátette: az eredmények annak is köszönhetők, hogy az elmúlt négy évben átgondolt, jól előkészített és a nemzetközi trendeket figyelembe vevő marketingstratégiája volt a Magyar Turizmus Zrt-nek. Ennek alapja az volt, hogy a válságot követően elsősorban a hozzánk területileg közel fekvő országokra kezdtek koncentrálni.

Rámutatott: ennek eredményeként a lengyel piacról 9,8 százalékos, a cseh piacról 11,8 százalékos bővülést könyvelhettek el, "Szlovákia pedig ennél is jobban teljesített", hiszen 18 százalékkal nőtt "a beutazó turizmus". Az orosz vendégek száma az elmúlt négy évben megduplázódott, a mostani esztendő első nyolc hónapjában a tendencia folytatódott és 6,6 százalékos növekedést regisztrálhattak.

A kormánypárti politikus a versenytársakra térve megjegyezte: különösen büszkék lehetünk a magyar eredményekre, hiszen Prága - amely a rendszerváltoztatás után futólépésben hagyta el Demszky Gábor Budapestjét - 1 százalékos, míg Pozsony 4,3 százalékos visszaesést tudhat be.

Bánki Erik nagyon örvendetesnek nevezte a belföldi piac élénkülését is, ami szerinte azt mutatja, hogy a magyar kormány elmúlt négy évben nyújtott kiemelkedő teljesítménye növelte a belföldi fogyasztást. Úgy tűnik, a magyar családok újra elkezdtek utazni és költenek a belföldi piacon - állapította meg, hozzátéve: a növekedésben komoly szerepe volt a Szép Kártyának is, hiszen a pihenőkártyával az első nyolc hónapban 54,8 milliárdnyi feltöltés keletkezett, ami 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Csak nyáron több mint 2 millióan használták a kártyát, s a költések 80 százaléka vidéken történt - mondta a kormánypárti politikus. Szerinte reálisak és megvalósíthatók az általuk kitűzött célok, hogy néhány éven belül a turizmus GDP-arányos része 10 százalék fölé növekedjen, illetve, hogy a foglalkoztatásban betöltött szerepe 2010-hez képes, amikor 360-370 ezren dolgoztak az ágazatban másfélszeresére, 600 ezerre bővüljön. E téren jó pályán vannak, és év végére Közép-Európa illetve Európa éltanulói lehetünk a turizmus területén - mutatott rá Bánki Erik.

 

MTI 2014. október 8., szerda 12:13

Fotó: ultrasliberi.hu


Cikkajánló
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- A Szent András Sörfőzde új söre, az Áfonyás Ale
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Eldőlt, melyek Magyarország legjobb kenyerei
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing